Soms is het fijn als er even iemand met je mee loopt

KIES Kind In Een Scheiding

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Geen enkel kind, welke leeftijd dan ook, heeft geleerd hoe je omgaat met een scheiding en gescheiden ouders. Zowel kinderen als ouders maken door een scheiding een persoonlijk proces door. Ze lopen tegen eigen lastige, moeilijke en misschien ook fijne kanten van de scheiding aan.

KIES staat letterlijk voor Kinderen IEen Scheiding. Het is de methodiek bij scheiding die kinderen centraal zet, in lijn werkt met het Kinderrechtenverdrag en effectief bewezen is. Het is ook de methode die kinderen leert en helpt te vertellen en te kiezen voor henzelf, wat ze nodig hebben en hen helpt.

Ervaring van Frederieke

Als negen-jarig meisje heb ik zelf in een moeilijke tijd gezeten wanneer mijn ouders gingen scheiden.

Dus ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om hierover te praten en je ervaringen te delen. Een mooi gebaar om mijn kennis en expertise te delen met kinderen die het hard nodig hebben.

Elk kind heeft het recht om gewoon kind te zijn

Kinderen zijn van nature loyaal en trouw aan hun ouders. Ze willen dat het goed gaat met hun ouders, willen hen beschermen en hen zeker geen verdriet doen. Kinderen houden als het over de scheiding gaat, vaak hun diepste gedachten en gevoelens voor zichzelf. Die gedachten en gevoelens kunnen een onbelaste en gezonde ontwikkeling verstoren. Bij de KIES bijeenkomsten leren kinderen hun gedachten verwoorden. Ze kunnen beter vertellen waar ze zich zorgen over maken of wat ze niet begrijpen. Kinderen en hun ouders kunnen hierdoor werken aan voor hen best haalbare mogelijkheden.

 

 

Groepsbegeleiding

In een kleine groep met leeftijdsgenoten (7 tot 12 jaar) zijn er 8 bijeenkomsten van 1 uur waar de kinderen leren wat er gebeurt bij een scheiding en horen ze verhalen van lotgenoten. Hierbij kunnen ze steun vinden bij elkaar en herkennen ze situaties van andere kinderen, die zij misschien ook wel mee maken. De kinderen leren elkaar steeds beter kennen en delen buiten de bijeenkomsten (op het schoolplein) ook verhalen met elkaar, hierdoor krijgen ze het gevoel dat ze er nooit alleen voor staan. Het is aan de kinderen zelf of ze willen aansluiten bij de bijeenkomsten en of ze daar wat willen delen. Het kind staat voorop, dus beslist zelf! 

Bij deze bijeenkomsten zijn altijd 2 coaches aanwezig voor de optimale begeleiding.

Individuele begeleiding

Ook in een kleinere setting kan een kind begeleid worden bij het leren omgaan met een scheiding. Dit kan individueel of samen met broer of zus. Als een kind het spannend vind in een grotere groep of jonger is dan 7 jaar kan dit een uitkomst bieden. 

Hierbij wordt het traject op maat gemaakt, dus er is niet een exact aantal bijeenkomsten, ieder kind is anders en verwerkt het anders. Soms zijn er 8 bijeenkomsten nodig, soms meer of minder. 

Voor ouders

Beide (gezaghebbende) ouders worden voorafgaand het traject uitgenodigd om informatie in te winnen over dit traject; Hoe je de kinderen het beste kan voorbereiden op deze bijeenkomsten het begeleiden in de scheidingsperiode. Ook bij de afsluiting is het wenselijk dat beide ouders aanwezig kunnen zijn. Hierbij worden inzichten en wensen (met toestemming) van de kinderen gedeeld. Juist omdat het van belang is dat beide ouders samen met hun kind zich moeten gaan vinden in de nieuwe situatie.

Tess
" Ik wilde eerst zorgen dat mijn ouders weer gelukkig worden. Nu weet ik dat ik daar niet voor kan zorgen. "
Levi
" We gaan nu één keer per jaar met z’n allen eten voor mijn verjaardag. Verder hoefde ik niks, maar dat wilde ik zo graag. ”
Jesse
“ Papa wilde weg uit ons huis en dacht dat ik het ook fijn vond als we zouden verhuizen. Bij de KIES bijeenkomsten leerde ik te vertellen dat ik het niet fijn vind. We blijven er nu nog een tijdje wonen en als we gaan verhuizen is dat gewoon in de buurt van mama en school. ”
Yara
“ Ik kon eindelijk ook tegen mama zeggen dat ik beste vriendin ben geworden met de dochter van papa’s vriendin. Ze mag nu ook bij mij komen spelen. ”
Nour
“ Ik heb zelf een rustig hoofd gekregen en er is veel minder ruzie. ”
Vader van Nour
“ Ik dacht dat de KIES bijeenkomsten niet nodig waren omdat we best oké met elkaar omgaan. Ik heb toch gemerkt dat het voor Nour anders was. ”
Moeder van Nour
“ We hebben geleerd onze issues niet aan de deur, bij het halen en brengen van Nour te bespreken. Mijn ex komt nu gewoon binnen en we drinken zelfs even thee. Nour liet ons naar onszelf kijken. Het geeft ons allemaal meer rust, ze had gewoon gelijk en we hebben het allemaal fijner met elkaar zo. ”
Previous
Next

Onderzoeken door de universiteit van Utrecht, uitgevoerd door Ed Spruijt en Inge van der Valk, tonen aan dat de KIES bijeenkomsten…

  • kinderen helpt de scheiding beter te begrijpen.
  • kinderen helpt bij het beter leren omgaan met de scheidingssituatie.
  • kinderen helpt begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is.
  • helpt het contact van het kind met de ouders verbeterd.